A Tej Minőségének Ellenőrzéséért Alapítvány egy non-profit szervezet, amely 2003.01.31-én alakult az OG 26/2000 számú egyesületekről és alapítványokról szóló kormányrendelet alapján.

Az Alapítvány laboratóriuma 2004-ben kezdte meg a működését. A labor felszerelése a “Minőség-ellenőrzés a tejláncban” című projekt keretén belül valósult meg, a holland kormány finanszírozásával, az “EVD Senter International Agency” közvetítésével. Ezekből az alapokból vásároltuk meg a szükséges berendezéseket és szereltük fel a laboratóriumot.


Mottó: függetlenség, pártatlanság és becsületesség.

A mottó a laborunk működésének három alapelvét tükrözi.


Függetlenség:

A laboratórium és a személyzet mentes minden olyan kereskedelmi, pénzügyi vagy más nyomástól, ami az etikai objektivitásukat befolyásolhatná. A laboratórium olyan módon van megszervezve, hogy független legyen mind a termelőktől, mind a tejfeldolgozó ügyfelektől.

Pártatlanság:

Minden tevékenységet megkülönböztetés nélkül végzünk, a pénzügyi vagy egyéb feltételek azonosak minden ügyfél számára. Az elemzés végrehajtása azonos feltételek mellett történik a cég minden ügyfele számára.

Becsületesség:

Az elemzések kivitelezésében résztvevő személyzet az általuk elfoglalt poszt szakmai követelményeinek alapján van kiválasztva és alkalmazva. A személyzet képzése a belső eljárásutasítások alapján, a minőségirányítási kézikönyv követelményeinek megfelelően történik. A labor biztosítja az alkalmazottak minőségügyi felkészítését is, amelynek keretében minden dolgozó megismerkedik a minőségirányítási rendszer alapjaival, a minőségirányítási dokumentáció rá vonatkozó részeivel, úgy, hogy azokat a gyakorlatban is tudja alkalmazni, tudatosítva a minőségbiztosítás fontosságát.


A Tej Minőségének Ellenőrzéséért Alapítvány alapítói:

“Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui” (A Román Tejipari Munkaadók Szövetsége) és “Asociatia Crescatorilor de Taurine Cluj” (A Szarvasmarha Tenyésztők Kolozsvári Szervezete).

Az alapítvány vezetését és adminisztrációját egy öt tagú Irányító Testület végzi, amelynek tagjait az alapító szervezetek nevezik ki (3 tagot az “Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui” [A Román Tejipari Munkaadók Szövetsége] részéről és 2 tagot az “Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine din Romania” [A Szarvasmarha Tenyésztők Romániai Szervezete] részéről).

A laboratórium ISO akkreditált és hatóságilag engedélyezett (autorizált).

Cél

A Tej Minőségének Ellenőrzéséért Alapítvány célja a tej és takarmányminták higiéniai és kémiai minőségének elemzése.


Célkitűzések

  • A minták becsületes elemzése.
  • A labor függetlenségének és pártatlanságának megőrzése
  • Az adatbiztonság és az adatvédelem biztosítása
  • Az elemzések minőségének magas fokú biztosítása a szabványoknak megfelelően
  • A mérések visszavezethetőségének (nyomonkövethetőségének) és a műszerek kalibrálásának biztosítása