De la prelevarea probelor de lapte și până la colectarea acestora, procesul după care lucram este unul minuțios, pentru a garanta calitatea probelor analizate apoi în laboratorul nostru.
Mai jos puteți urmări toți pașii parcurși de prelevator pentru colectarea probelor:
Pentru îmbunătățirea calității laptelui, cel mai important lucru este respectarea și punerea în aplicare a normelor cu privire la igienă.
Investițiile în aparatură nu sunt la fel de importante precum este atenția sporită la sursele de contaminare cu bacterii:
Interiorul ugerului vacii
Exteriorul ugerului
Mâinile mulgătorului
Aerul din grajd
Găleata de muls
Echipamentul de muls
Bidoanele de lapte și tancul de răcire
Inflamarea ugerului poate afecta calitatea laptelui chiar inainte ca el sa fie muls. Sănătatea animalului este principalul element pentru obtinerea unui lapte de calitate. Un element important inaintea mulsului este eliminarea primelor jeturi de lapte care trebuie mulse intr-un recipient special dupa ce ugerul a fost spălat.
Spalarea ugerului inaintea mulsului este cea mai buna garantie pentru obtinerea unui lapte de calitate. Din motive de igiena si pentru prevenirea transferului de agenti patogeni de la o vaca la alta se recomanda folosirea o singura data a apei si a prosopului pentru o singura vaca (eventual prosop de hartie). Galeata si prosopul trebuie innoite regulat, in special in cazul unui efectiv de animale cu probleme frecvente ale ugerului.
Adaugarea unui dezinfectant in apa poate reduce transferul de germeni patogeni. Ugerul murdar poate cauza contaminarea laptelui pentru ca desi mizeria poate ramane pe filtre bacteriile vor ramane in lapte astfel afectand calitatea lui.
In concluzie, inainte de inceperea musului ugerul trebuie spalat/dezinfectat, sters cu prosoape curate si primele jeturi mulse intr-un recipient special si verificate.
Mulgatorul trebuie sa se spele pe maini, inclusiv pe partea inferioara a bratelor cu apa calda si sapun pentru a indeparta toate particulele de mizerie de pe piele. In timpul mulsului mulgatorul trebuie sa evite contactul intre mainile sale si lapte.
Grajdul trebuie sa fie ventilat corespunzator pentru a preveni aparitia mucegaiului si a ciupercilor. Acestea sunt surse de contaminare a laptelui prin infestarea aerului cu spori.
Laptele care paraseste ugerul vine in contact cu ustensilele de muls si poate fi astfel contaminat. In general laptele care provine de la un animal sanatos si curat muls in mod corespunzator cu ustensile curate are NTG mai mic.
Insa daca nu este muls corespunzator si se folosesc ustensile murdare numarul de bacterii creste. Un numar mare de germeni nu este acceptat de UE si are efecte negative asupra procesului de fabricare a produselor lactate.
Bidoanele de lapte trebuie sa fie curatate corespunzator si pastrate in locuri uscate. Trebuie ferite de praf. Daca se foloseste un filtru de tifon exista posibilitatea ca acest filtru sa contamineze laptele daca nu este spalat si pastrat in conditii corecte. Temperatura laptelui este de aprox. 36 °C, temperatura buna pentru multiplicarea germenilor.
Bacteriile ce raman pe filtru in urmele de lapte se vor multiplica si vor contamina laptele filtrat ulterior. Pentru a preveni acest lucru filtrul trebuie spalat bine cu apa calda si sapun si apoi dezinfectat si uscat. Alta posibilitate este fierberea filtrului. In plus,acesta trebuie schimbat in mod regulat, cel putin o data pe luna.
Cand se foloseste echipament mecanic de muls un sistem adecvat de igienizare si curatare este absolut necesar. Daca nu se indeparteaza in totalitate urmele de lapte in timpul spalarii sau daca ramane apa pe conducte aceste locuri sunt surse de contaminare cu bacterii. In timpul spalarii toate imbinarile trebuie deschise si spalate saptamanal si daca apar scurgeri imediat dupa muls. Trebuie acordata o atentie speciala partilor flexibile pentru ca in timp vor aparea crapaturi in care vor ramane urme de lapte cauzand contaminare cu bacterii. Dupa spalare trebuie avut grija sa nu ramana apa sau dezinfectanti in sistem.Vacile cu probleme ale ugerului (mastita) trebuie mulse la sfarsit si este absolut interzis ca laptele provenit de la aceste animale sa fie amestecat cu cel de la animale sanatoase.
Laptele din tancul de racire trebuie sa ajunga la o temperatura de 4 ◦C in decurs de 2 ore de la muls si trebuie sa ramana la aceasta temperatura pana cand laptele este receptionat de fabrica procesatoare. Prin pastrarea la rece viteza de crestere a bacteriilor este redusa astfel pastrandu-se calitatea laptelui. Tancurile de racire trebuie sa fie curatate si dezinfecate corespunzator inainte de stocarea laptelui in ele. In timpul spalarii trebuie acordata o atentie speciala agitatorului. Valva trebuie deschisa dupa spalare pentru a indeparta apa ramasa.
Continut:
Bonusul se acorda in functie de rezultatele obtinute pentru urmatorii parametrii analizati:
Penalizarile sunt calculate daca laptele contine:
Tinta -> lapte conform directivei UE 92/46:
Fabricile, in functie de rezultatele obtinute pentru parametrii analizati, pot sa:
Fermierii, in functie de rezultatele obtinute pentru parametrii analizati, pot sa aplice urmatorul model logic:
Pentru imbunatatirea calitatii laptelui NU investitiile sunt importante (cu exceptia achizitionarii tancurilor de racire) ci respectarea si punerea in aplicare a normelor cu privire la igiena.