Surse de contaminare

Exista multe surse de contaminare cu bacterii:

  • Interiorul ugerului vacii
  • Exteriorul ugerului
  • Mainile mulgatorului
  • Aerul din grajd
  • Galeata de muls
  • Echipamentul de muls
  • Bidoanele de lapte si tancul de racire

Interiorul ugerului vacii

Inflamarea ugerului poate afecta calitatea laptelui chiar inainte ca el sa fie muls. Sanatatea animalului este principalul element pentru obtinerea unui lapte de calitate. Un element important inaintea mulsului este eliminarea primelor jeturi de lapte care trebuie mulse intr-un recipient special dupa ce ugerul a fost spalat.

Exteriorul ugerului

Spalarea ugerului inaintea mulsului este cea mai buna garantie pentru obtinerea unui lapte de calitate. Din motive de igiena si pentru prevenirea transferului de agenti patogeni de la o vaca la alta se recomanda folosirea o singura data a apei si a prosopului pentru o singura vaca (eventual prosop de hartie). Galeata si prosopul trebuie innoite regulat, in special in cazul unui efectiv de animale cu probleme frecvente ale ugerului.

Adaugarea unui dezinfectant in apa poate reduce transferul de germeni patogeni. Ugerul murdar poate cauza contaminarea laptelui pentru ca desi mizeria poate ramane pe filtre bacteriile vor ramane in lapte astfel afectand calitatea lui.

In concluzie, inainte de inceperea musului ugerul trebuie spalat/dezinfectat, sters cu prosoape curate si primele jeturi mulse intr-un recipient special si verificate.

Mainile mulgatorului (igiena personala)

Mulgatorul trebuie sa se spele pe maini, inclusiv pe partea inferioara a bratelor cu apa calda si sapun pentru a indeparta toate particulele de mizerie de pe piele. In timpul mulsului mulgatorul trebuie sa evite contactul intre mainile sale si lapte.

Aerul din grajd

Grajdul trebuie sa fie ventilat corespunzator pentru a preveni aparitia mucegaiului si a ciupercilor. Acestea sunt surse de contaminare a laptelui prin infestarea aerului cu spori.

Ustensilele folosite la mulsul manual

Laptele care paraseste ugerul vine in contact cu ustensilele de muls si poate fi astfel contaminat. In general laptele care provine de la un animal sanatos si curat muls in mod corespunzator cu ustensile curate are NTG mai mic.

Insa daca nu este muls corespunzator si se folosesc ustensile murdare numarul de bacterii creste. Un numar mare de germeni nu este acceptat de UE si are efecte negative asupra procesului de fabricare a produselor lactate.

Bidoanele de lapte trebuie sa fie curatate corespunzator si pastrate in locuri uscate. Trebuie ferite de praf. Daca se foloseste un filtru de tifon exista posibilitatea ca acest filtru sa contamineze laptele daca nu este spalat si pastrat in conditii corecte. Temperatura laptelui este de aprox. 36 °C, temperatura buna pentru multiplicarea germenilor.

Bacteriile ce raman pe filtru in urmele de lapte se vor multiplica si vor contamina laptele filtrat ulterior. Pentru a preveni acest lucru filtrul trebuie spalat bine cu apa calda si sapun si apoi dezinfectat si uscat. Alta posibilitate este fierberea filtrului. In plus,acesta trebuie schimbat in mod regulat, cel putin o data pe luna.

Echipamentul de muls

Cand se foloseste echipament mecanic de muls un sistem adecvat de igienizare si curatare este absolut necesar. Daca nu se indeparteaza in totalitate urmele de lapte in timpul spalarii sau daca ramane apa pe conducte aceste locuri sunt surse de contaminare cu bacterii. In timpul spalarii toate imbinarile trebuie deschise si spalate saptamanal si daca apar scurgeri imediat dupa muls. Trebuie acordata o atentie speciala partilor flexibile pentru ca in timp vor aparea crapaturi in care vor ramane urme de lapte cauzand contaminare cu bacterii. Dupa spalare trebuie avut grija sa nu ramana apa sau dezinfectanti in sistem.Vacile cu probleme ale ugerului (mastita) trebuie mulse la sfarsit si este absolut interzis ca laptele provenit de la aceste animale sa fie amestecat cu cel de la animale sanatoase.

Bidoanele de lapte si tancul de racire

Laptele din tancul de racire trebuie sa ajunga la o temperatura de 4 ◦C in decurs de 2 ore de la muls si trebuie sa ramana la aceasta temperatura pana cand laptele este receptionat de fabrica procesatoare. Prin pastrarea la rece viteza de crestere a bacteriilor este redusa astfel pastrandu-se calitatea laptelui. Tancurile de racire trebuie sa fie curatate si dezinfecate corespunzator inainte de stocarea laptelui in ele. In timpul spalarii trebuie acordata o atentie speciala agitatorului. Valva trebuie deschisa dupa spalare pentru a indeparta apa ramasa.


probe

Testele de calitate frecvente si independente permit:

  • Imbunatatirea calitatii laptelui si atingerea standardelor Europene intr-un timp relativ scurt
  • Crearea unui sistem de plata a laptelui in functie de calitate

Dezavantaje pentru procesatori cauzate de laptele cu calitate slaba:

  • Risc de nerespectare a legislatiei sanitar-veterinare
  • Pericol pentru siguranta alimentara datorita contaminarii cu germeni patogeni si alte bacterii
  • Productie ineficienta (e.g. mai mult lapte necesar pentru productia de branza)
  • Restrictionarea libertatii de planificare (nu intotdeauna este posibil sa se produca ceea ce se doreste)
  • Termen de expirare scurt
  • Imaginea firmei
  • Restrictii de export

Dezavantaje pentru producatori cauzate de laptele cu calitate slaba:

  • Bani mai putini
  • Risc de respingere a laptelui

formula

Continut:

  • Grasime  = % grasime * pret grasime
  • Proteina = % proteina * pret proteina

Calitate:

Bonusul se acorda in functie de rezultatele obtinute pentru urmatorii parametrii analizati:

  • Incarcatura de germeni
  • Numarul de celule somatice
  • Curatenia fizica

Penalizarile sunt calculate daca laptele contine:

  • Antibiotice
  • Apa adaugata ~ Punct de inghet mic

Tinta -> lapte conform directivei UE 92/46:

  • Incarcatura de germeni
  • Numarul de celule somatice
  • Punctul de inghet > -0.515
  • Fara antibiotice
  • Curatenie fizica adecvata

masini

Ce pot face fabricile si fermierii cu aceste informatii?

Fabricile, in functie de rezultatele obtinute pentru parametrii analizati, pot sa:

  • Sa determine pretul final al laptelui
  • Sa hotarasca destinatia laptelui in fabrica

Fermierii, in functie de rezultatele obtinute pentru parametrii analizati, pot sa aplice urmatorul model logic:

  • prin rezultatele analizelor de uree si furaje se poate realiza:
    • optimizarea ratiilor de furajare
  • daca incarcatura de germeni este prea mare:
    • trebuie acordata atentie curateniei, igienei mulsului si pastrarii laptelui
  • daca numarul de celule somatice este prea mare:
    • trebuie facuta o selectare a animalelor, tratare a animalelor cu antibiotice, imbunatatire a grajdurilor, mulgere separata a animalelor bolnave
  • daca exista apa adaugata:
    • trebuie verificate procedurile de muls si curatenie
  • daca exista antibiotice:
    • trebuie respectate perioadele de asteptare, marcate animalele in mod corespunzator, inregistrate si verificate tratamentele efectuate

Pentru imbunatatirea calitatii laptelui NU investitiile sunt importante (cu exceptia achizitionarii tancurilor de racire) ci respectarea si punerea in aplicare a normelor cu privire la igiena.