– O metoda care nu permite eroare

Ce este NTG?

Numarul total de germeni este un indicator al calitatiii laptelui in ceea ce priveste curatenia acestuia. Ne da indicatii asupra igienei mulsului si a ustensilelor utilizate la muls, dar si aupra conditiilor de pastrare a laptelui dupa mulgere.

BactoScan – este un instrument utilizat pentru determinarea incarcaturii bacteriene a laptelui crud. Analizand cca. 50 de probe pe ora permite laboratorului sa elibereze rezultate aproape instantaneu.
BactoScan
Realizeaza automat determinarea numarului total de germeni si este un instrument modular incluzand un sistem de transport (banda transportoare) sistem de omogenizare al probelor, precum si un sistem de identificare al probelor cu ajutorul unui cititor de coduri de bare (scanner). Aparatul furnizeaza cu precizie calitatile igienice ale laptelui crud, fiind rapid si complet automatizat.

Instrumentul realizeaza analiza NTG pentru lapte de vaca, capra, oaie, bivolita.

Imbunatatirea calitatiii laptelui cu CombiFoss™ FT+

Ce este NCS ?

Numarul total de celule somatice este un indicator al sanatatii ugerului vacii.Daca unul sau mai multe mameloane sunt infectate datorita patrunderii unor microorganisme in interiorul acestora sau datorita leziunilor cauzate prin mulgere , numarul celulelor somatice poate ajunge la ordinul milioanelor.

Ce sunt parametrii fizico-chimici?

Parametrii fizico-chimici : grasime, proteina, cazeina, lactoza, substanta uscata negrasa, uree si pH sunt extrem de importanti pentru realizarea platii / litru de lapte, dar si pentru intretinerea, furajarea animalelor.

CombiFoss™ FT+ realizeaza totalitatea analizelor necesare controlului oficial al productiei (COP) si probelor de calitate. Acest instrument este compus din MilkoScan™ FT+ si Fossomatic™ FC. Numarul de celule somatice este determinat de Fossomatic FC, iar MilkoScan FT+ ofera parametri cruciali cum ar fi : grasime, proteina, cazeina, lactoza, pH, Uree, substanta uscata negrasa. Este un sistem automatizat, compus dintr-un sistem de omogenizare si transport a probelor precum si un scaner folosit la identificarea acestora

CombiFoss

CombiFoss™ FT+ realizeaza analiza la lapte de vaca, capra, oaie si bivolita.

Punct cryoscopic (punct de inghet/adaos de apa)

Ce este punctul crioscopic?

Punctul crioscopic este punctul de inghet al laptelui, acesta este putin mai scazut decat al apei datorita componentilor sai. Acesta poate varia datorita furajarii, starii de sanatate, momentul mulgerii, anotimp dar si datorita speciei, rasei animalului.

The Advance Cryoscope Model 4C3 si Model 4D3

cryo

Sunt instrumente utilizate pentru masurarea punctului de inghet al laptelui. Probele se pipeteaza in eprubete speciale si se aseaza pe support, aparatul preleveaza apoi proba din suport(Model 4C3) sau este introdusa in aparat manual (Model 4D3). Aparatul introduce proba intr-o camera prevazuta cu lichid de racire in care temperature probei scade pana in momentul in care aceasta ingheata. In momentul inghetului aparatul prezinta punctul de inghet al acestuia.

Reziduuri de substante inhibitorii

Ce sunt inhibitorii?

Inhibitorii sunt substante care pot avea efect bacteriostatic (inhiba activitatea microorganismelor) sau bactericid (opreste activitatea microorganismelor). La categoria de substante inhibitorii se incadreaza antibioticele utilizate pentru tratamentul unor infectii, detergenti si neutralizanti

Prezenta inhibitorilor este cauza principala pentru respingerea laptelui din productie deoarece prezenta inhibitorilor poate afecta negativ evolutia culturilor utilizate in industria de produse lactate, dar influenteaza si sanatatea consumatorului deoarece printr-un consum regulat de lapte care contine antibiotice, consumatorul poate dezvolta imunitate la acestea. Inafara de substantele inhibitorii, in lapte, sunt prezenti uneori si agenti utilizati pentru igienizare: detergenti, neutralizanti.

BRT (The Brilliant Black Reduction Test)

Testul BRT este o defapt o placa pe care se afla mai multe cavitati care contin un amestec de nutrienti, bacteria Geobac.stearothermophilus var. calidolactis C953, negru brilliant si alte suplimente care ajuta la detectarea substantelor inhibitorii.

Probele de lapte sunt pipetate in cavitati , iar intr-un timp mediu de 2,5 h laptele difuzeaza in mediul din cavitati. In timpul incubarii bacteria creste, se divizeaza si reduce reactivul Brilliant Black de la albastru la galben. In cazul prezentei inhibitorilor, activitatea bacteriei este incetinita, astfel nu poate reduce reactivul, iar culoarea cavitatii va ramane albastra.

Testul BRT pentru inhibitori se preteaza pentru lapte de vaca, capra, bivolita, oaie.

Parametrii fizico-chimici la furaje

nir

Se determina cu ajutorul NIR (Near Infrared Spectroscopy). Acest instrument determina parametrii fizico chimici al furajelor in 3-4 minute, astfel fermierul are posibilitatea de a primi rezultate de la mai multi parametrii intr-o zi decat prin metodele clasice utilizate.

Instrumentul este semiautomat, ceea ce inseamna ca proba este introdusa manual, dar analiza se realizeaza automat. Acesta utilizeaza raze infrarosii care penetreaza proba, rezultatul fiind determinat in functie de lumina absorbita de fiecare component(lungimea undei).

Flux – informatii

Rezultatele analizelor se transmit clientilor in maxim 24-36 ore de la primirea probelor.

illustration

Expedierea rezultatelor se face prin e-mail, fax, SMS, posta/curier.

Informatiile oferite de aceste rezultate pot fi folosite pentru:

  • Calcul pretului final al laptelui
  • Imbunatatirea managementului fermei